بسم الله الرحمن الرحیم

 در این جلسه به یکی از مهمترین مباحث مرتبط با تشکیل و حفط و تکامل خانواده، یعنی "تعهد" می پردازیم. اصل مهمی که متاسفانه خیلی مورد غفلت قرار گرفته.

ساده ترین تعریف از تعهد که مبنای حقوقی و فقهی دارد این است که طرفین با انجام 3 وظیفه نسبت به یکدیگر مسئولیتهای مشترک تشکیل خانواده را بر عهده میگیرند و عملا موظف میشوند با همه وجود در این راستا تلاش کنند.

این سه عملکرد و وظیفه کلی اینهاست

1-مسائل مالی

2-انجام کارهای لازم

3-ترک کارهای مضر

بنابراین تعریف و با توجه به اینکه تشکیل خانواده و ازدواج صحیح و ضابطه مند به معنایِ یکی شدن و تکامل و همپوشانی زن و مرد است، پس نتیجه میگیریم هم زن و هم مرد از ابتدای تشکیل زندگی، باید بدانند در این 3 زمینه شرعا، قانونا، اخلاقا و وجدانا موظف هستند با همه وجود تلاش کنند.

1-در خصوص وظیفه اول، گرچه مرد مسئول مستقیم کسب درامد حلال و طیب است اما نوع مدیریت و خرج کرد زن و همچنین جلوگیری از اسراف و مخارج بیهوده، مکمل تلاش اقتصادی مرد است و این دو بدون یکدیگر به موفقیت نخواهند رسید.

زن و مرد امروز کافیست در همین تعریف و وظیفه مشخص و ساده کمی تفکر و تامل کنند و ببینند آیا حقیقتا نسبت به زندگی و خانواده خود در خصوص مسائل مالی متعهد هستند یا خیر؟! بی شک کوتاهی هر یک از زوجین در این زمینه، پایه های زندگی را سست خواهد کرد. متاسفانه مردانی هستند که حلال و طیب بودن درامد برایشان اهمیت ندارد و صرفا بدنبال جمع مال هستند و برای این منظور بسیاری دیگر از وظایف تربیتی و فرهنگی خود را تعطیل یا معلق و یا در حداقل ممکن قرار میدهند و متقابلا زنانی هم هستند که بی توجه به کیفیت و سلامتیِ درامد شوهر، صرفا به عدد و رقم و زیادتر بودن درامد او فکر میکنند. چنین زوجینی قطعا در خرجکرد درامد نیز به بیراهه خواهند رفت و تجملات و امور مادی سایه سنگین خود را بر رسالت اصلی تشکیل خانواده خواهند انداخت.

متاسفانه همین نقص بزرگ ست که بسیاری از خانواده ها از امور تربیتی و فرهنگی خود و فرزندانشان کاملا غافل و مدام بدنبال امور ظاهری و جسمی و مسائل زودگذر هستند.

عدم مطالعه

نداشتن برنامه تربیتی

دوری از مسائل و مباحث فرهنگی

سطحی نگری

بی اهمیتی به اخلاقیات

کوتاهی از وظایف اجتماعی

از جمله مضرات و آسیبهایی ست که در اثر کوتاهی زوجین نسبت به تعهد اقتصادی، به وجود می آید.

2-اما در خصوص وظیفه دوم که جز در موارد معدود و تقریبا استثنائی، اکثریت زنها و مردهای جوان از آن غفلت میکنند، انجام کارهایی برای تشکیل، حفظ و تکامل زندگی مشترک است.

متاسفانه به دلایل مختلف اجتماعی و فرهنگی و خلاءهای تربیتی، زوجین گمان میکنند به صرف قرار گرفتن در زیر یک سقف زندگی تشکیل شده و انگار هر دو کامل و تربیت شده و بی نقص وارد زندگی شده و نیاز به هیچ تغییر و پیشرفت و تلاشی ندارند. این تصور غلط، ریشه بسیاری از اختلافات و مشکلات متعدد خانواده هاست.

بطور واضح و به زبان ساده، مرد و زن جوان به محض ورود به زندگی مشترک از ساده ترین کارهایشان در دوره مجردی مثل خوردن و پوشیدن و خوابیدن و تفریح تا افکار و تصمیمات و ایده ها و اهدافشان را باید در راستای زندگی جدید و مشترکشان قرار دهند. اینکه تابحال چگونه لباس میپوشیده اند، اهمیتی ندارد بلکه باید ببینند در زندگی مشترک و با هم نظری یکدیگر باید چگونه لباس بپوشند یا چگونه و چه چیزی بخورند. چگونه بخوابند یا راه بروند و مهمتر اینکه چگونه فکر کنند و تصمیم بگیرند.

پس دومین بخش از تعهد زوجین، انجام کارهایی لازم برای تشکیل، حفظ و تکامل خانوده است و در یک جمله کوتاه، آغاز زندگی مشترک، پایان تکروی ست!

3-سومین بخش از تعهد که شاید بیشترین تبعات را در زندگیهای امروز دارد، انجام ندادن کارهایی ست که در زندگی مشترک و در تفاهم با همسر، جایگاه مطلوبی ندارد.

متاسفانه بسیاری از مردان و زنان جوان، بی توجه به متاهل و متعهد شدنشان، دست از افکار و تصمیمات و خصوصا خواسته های زمان مجردی خود بر نمیدارند در حالیکه به محض ازدواج و بواسطه عقد، عملا متعهد شده اند با یکدیگر یگانه و یکی شوند و دست از لجبازی و تکروی و خودخواهی و هرچیزی که مضر یک اشتراک مفید و موفق است، بر دارند.

در واقع تشکیل زندگی مشترک، همانند یک تولد و ورود به یک دنیا و یک زندگی جدید است و جز موارد اشتراکی و پذیرفته شده، جایی برای سلایق شخصی. خواسته های فردی و تصمیمات انحصاری نیست. بلکه طرفین می بایست متعهد باشند که بسیاری از کارهای-حتی درست- پیش از ازدواج را با هدف تشکیل، حفظ و تکامل زندگی مشترکشان، ترک کنند.

Template Design:Dima Group