Leader
04 آذر 1396 ساعت 03:45

دسرها(ترشی ها، سبزیجات،سالاد، ماست)

 
یکی از مباحثی که در خوراک طیب مورد نظر و توجه است "دسرها" که انواع مختلفی دارن. اگر طبیعی و سالم بودن رو ملاک قرار بدیم 4نوع دسر اصلی فعلا مورد استفاده قرار میگیره و با توجه به فراگیری انواع دسرهای کارخانه ای میشه از فواید و مضرات این 5نوع صحبت کرد. البته نوشیدنیها و خوراکیهایی که بطور مستقل هم استفاده میشن از این تقسیم بندی بیرون هستن و بطور جداگانه درباره شون بحث خواهد شد همچنین برخی مکملهای غذایی یا تعدیل کننده ها هم داخل دسرها نیستن.
به ترتیب اهمیت و ضرورت استفاده این دسرها عبارتند از:
1- ترشی جات
2-سبزیجات
3-سالاد
4-ماست
5-دسرهای صنعتی همانند ژله
اولین نوع از دسرهایی که به همراه غذا خورده میشه و از ضروریترین خوراکیهاست انواع مختلف ترشی ها هستن که بنابر مواد تشکیل دهنده، منطاق مورد استفاده، خواص و فصل تقسیمبندی میشن. البته مزه شور هم در این دسته جای میگیره-مثل خیارشور- که درباره ش صحبت خواهیم کرد
در خصوص ترشیجات ابتدا باید به علت اصلی بوجود اومدنشون و علت اصلی لزوم مصرفشون اشاره کنیم.
همونظور که میدونیم صیفیجات در فصول مختلف و در انواع مختلفی بوجود میان که از کفیدترین خوراکیها هستند اما به دلایلی در همه فصول قابل استفاده نیستند این دلایل عبارتند از:
در همه فصول همه انواع صیفی جات کشت و برداشت نمیشه
در همه مناطق همه یا بخش قابل توجهی از صیفیجات وجود نداره
عمر صیفیجات حتی از بسیاری از میوه ها کمتره
فواید صیفیجات اونقدر زیاده که کصرفش برای هیچ طبع و در هیچ فضل و شرایطی منع نمیشه
بنابراین دلایل، علم و شیوه سنتی مدیریت خوراک، با استفاده از مفیدترین مایع خوراکی یعنی سرکه، به فکر تهیه خوراکی همه فصلی افتاد و بهترین ماده خوراکی با عنوان ترشی رو بوجود اورد.
در واقع حکمای ایرانی برای حفظ صیفی جات و نگهداشتنش برای همه فصلهای سال، اونها رو در سرکه میریختن چون سرکه بهترین نگهدارنده طبیعی ست که بدون از بین بردن خواص صیفیجات برای ماهها میتونه اونها رو حفظ کنه.
البته توصیه و برنامه ریزی حکمای ایران قدیم به اینجا ختم نشد و در چینش مواد خوراکی مورد نیاز و تعدیل کنندگی، انرژی بخشی و مابقی فواید صیفی جات، برنامه خاصی ارائه دادند لذا ترشیهای مختلفی تولید میشد که هرکدوم از مواد مختلفی تشکیل میشه که هر ماده خوراکی و هر صیفی بکار رفته در انواع ترشی، عهده داره رفع بخشی از نیازمندیهای بدن هستن.
پس فعلا مشخص شد "ترشی جات" از اصیل ترین خوراکیهای ایرانی هستن که از نظر علمی و تامین خوراک و نیازهای ضروری بدن کاملا حکیمانه ساخته شدن تا در فصول مختلف سال بشه از صیفی جات که مهمترین خوراکیها هستن، استفاده بشه.
 
     مصرف ترشيجات وصيفى جات مثل كدو و بادمجان براى بيمارى صرع مضر هستند؟
 
خیر. نمیشه بطور کلی گفت اینها برای بیماری که صرع داره مضر هستن. ضعف عمومی، تلاطم محیطی 2 عاملی هستن که بین همه بیماران مبتلا به صرع مشترکه اما مابقی عوامل متفاوته و ممکن هرکس به عامل خاصی حساس باشه.
البته بطور قطع همه بیمارهای مرتبط با مغز و اعصاب به سرد شدن مغز ارتباط مستقیم داره لذا حتما بیمار صرعی باید از خوردن سردیجات پرهیز کنه و در مقابل خوراکیهایی که مغز رو گرم میکنه و کلا هرچیزی که باعث گرمی سر و مغز میشه برای بیمار صرعی مفیده
Template Design: